DO WARSZAWY na warsztaty i po odbiór nagród!!! DEUTSCH plus +

W artykule o zmianach w sposobie nauczania języka niemieckiego
w naszej szkole w Radgoszczy informowałam o różnych przedsięwzięciach
w ramach projektu Deutsch Plus, a wśród nich m.in. o ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Koch mir was! / Ugotuj coś!”. Otóż nasze trzy uczennice z klas 6a i 6b: Oliwia Forgiel, Julia Dudek i Karolina Pikul ze swoim przepisem na zupę z dyni zdobyły w tym konkursie w swojej kategorii klasy 4-6 szkoły podstawowej 2 miejsce!!!

Nagrodą był wyjazd do Warszawy na warsztaty kulinarne, którego koszty w całości wraz z noclegiem i pobytem w hotelu pokrył organizator konkursu, czyli Goethe-Institut w Warszawie. Warsztaty poprowadził szef kuchni pan Christoph Henze z Monachium. Na miejscu spotkało się 10 zwycięskich zespołów, którym przedstawiciele ambasady Niemiec w Polsce oraz z Instytutu Goethego wręczyli upominki w postaci dyplomów, pięknych książek kulinarnych dla dzieci, gadżetów oraz pamiątkowych fartuszków do pracy w kuchni.

Następnie wszystkie drużyny zostały podzielone na 3 zespoły, z których każdy miał okazję gotować z samym szefem. Przygotowaliśmy pyszne i zdrowe przekąski warzywne z humusem w kilku smakach, sałatkę z kaszą kuskus, klopsiki w delikatnym sosie grzybowym, kurczaka z pieczonymi ziemniakami z dipem ziołowym oraz naleśniki z jagodami. Gotowanie było wspaniałą przygodą: uczestnicy mogli się zapoznać, zintegrować we wspólnym gotowaniu no i oczywiście poćwiczyć bądź poszerzyć swoje kompetencje z języka niemieckiego.

Nasze uczennice wróciły pełne pozytywnych wrażeń i doświadczeń. A ja mam nadzieję, że dzięki tej wygranej w konkursie dziewczęta docenią i uwierzą w swoje możliwości, w pewnym stopniu przełamią lęk przed mówieniem w języku obcym poza salą lekcyjną, a ponad to będą bardziej zmotywowane do nauki niemieckiego.

Zdjęcia: copyright Goethe-Institut Warschau, fot. Robert Wróblewski.