Matematyka w obiektywie

Za namową matematyczki – pani Barbary Lupa – 6 listopada dwie uczennice oraz 3 osoby dorosłe zgłosiły swe fotografie do konkursu „Matematyka w obiektywie”, który jest częścią międzynarodowego projektu naukowo-dydaktycznego MATHEMATICS IN FOCUS organizowanego przez Wydział Matematyczno-Fizyczny Uniwersytetu Szczecińskiego. Zgłoszone do konkursu prace  powstały w dwóch tematach. Pierwszy dotyczył jesieni i otaczającej nas, radgoskiej natury, a powstały podczas spaceru do lasu mamy Joli Motyka z córkami Milenką i Kamilką , wraz z ciocią Joasią Gwóźdź. Drugim tematem stały się kulinaria, czyli to, co Justynka Świętek lubi najbardziej robić w wolnej chwili, czyli pieczenie.

Poniżej fotografie konkursowe wraz z opisami, ukazujące matematyczne motywy. Ambasadorem prac szkolnym koordynatorem konkursu jest pani Joanna Gwóźdź.

Milenka Motyka – Kolorowe kształty jesieni

Zdjęcie przedstawia liście w jesiennej scenerii, które posiadają formę wielokątów stworzonych przez naturę.

Joasia Gwóźdź –Matematyczna budka i Narodziny kuli

Pośród drzew i liści w jesiennej scenerii uchwycona została budka dla ptaków, która posiada matematyczne kształty.

Fotografia przedstawia metalową kulę umiejscowioną na jesiennych liściach klonu, w rękach małego chłopca! Liście stanowią azyl dla nowonarodzonej kuli.

Jolanta Motyka – Równolegle-prostopadle do jesieni

Fotografia przedstawia drzewa jesienią, które tworzą linie równoległe i prostopadłe.

Kamila Motyka – Koła w chaosie

Zdjęcie prezentuje zbiorowisko nieregularnych kół i elips. Ścięte drzewa w całości tworzą kształt walca.

Justynka Świętek – Figury podobne, Koła zatopione w winnym okręgu oraz Figury obłe (żółtka)

Fotografia kulinarna, na której zauważyć można figury podobne do siebie kształtem, ale różniące się fakturą, kolorem i przeznaczeniem. Żółtka zatopione w winie, uchwycone podczas pieczenia babeczek korzennych, przed zmieszaniem składników. Koła z żółtek zatopione w okręgu, którym jest naczynie. Fotografia przedstawia jeden z etapów pieczenia babki. Wybite żółtka przed utarciem z cukrem, tworzące kompozycję złożoną z kolistych kształtów.